www.euromundoglobal.com

L’IRL organitza Cinema Catalano in Mostra del 17 al 19 de setembre

Torí acull aquesta setmana una mostra de cinema català i un congrés de Catalanística

martes 15 de septiembre de 2015, 21:46h
L’IRL organitza Cinema Catalano in Mostra del 17 al 19 de setembre

Enviado por José Antonio Sierra

Torí parlarà català per una setmana gràcies a la coincidència en el temps del XI Congrés Internacional de de l’Associazione Italiana di Studi Catalani (AISC) del 15 al 18 de setembre i una mostra de cinema català organitzada per l’Institut Ramon Llull en col·laboració amb EXIT Media del 17 al 19 de setembre al Cinema Classico de Torí.

Al llarg d’aquests tres dies es projectaran cinc pel·lícules catalanes en un programa heterogeni que és una bona representació de la varietat i la vivacitat de l’art cinematogràfic a Catalunya. Quatre de les cinc produccio ns van ser estrenades l’any 2014 i permeten, per tant, una aproximació al cinema català més recent.

El cicle comptarà també amb presentacions a càrrec dels directors de les pel·lícules, així com una sessió inaugural amb la projecció de Brigada Criminal (1950) d’Ignacio F. Iquino, un clàssic de la cinematografia catalana que presentarà Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya. Els altres quatre films presentats són 10.000 km (2014) de Carlos Marqués-Marcet, Murieron por encima de sus posibilidades (2014) d’Isaki Lacuesta Stella Cadente (2014) de Lluís Miñarro, i El somni (2014) de Franc Aleu. En aquests dos darrers casos, les presentacions aniran a càrrec dels directors, Miñarro i Aleu.

El programa serveix per apropar al públic una cinematografia que aprofundeix en les pròpies arrels del territori on ha nascut, però que ha assolit un nivell d’excel·lència reconegut a Europa i al món, gràcies a la varietat de les propostes i a la renovació del llenguatge cinematogràfic que ha sabut dur a terme.

Cinema Catalano in Mostra està organtizat per l’Institut Ramon Llull i EXIT Media, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, Film Commission Torino Piemonte, AISC (Associazione Italiana di Studi Catalani) i Freixenet i amb el patrocini de l’Ajuntament de Torí i la Università degli Studi di Torino. L’IRL i EXIT Media han escollit Torí, ciutat italiana de referència en el panorama cinematogràfic internacional, per fer una mirada a la producció catalana recent sense oblidar la llarga tradició.

La mostra coincideix en el temps amb el XI Congresso Internazionale dell’AISC - Associazione Italiana di Studi Catalani: “Linguaggi del metareale nella cultura catalana: arte, cinema, folclore, letteratura, storia”, que se celebra també a Torí del 15 al 18 de setembre.

Congrés de l’AISC

La mostra de cinema coincideix en el temps amb la celebració del XI Congrés Internacional de l’Associazione Italiana di Studi Catalani (AISC). El Congrés, que tindrà lloc del 15 al 18 de setembre se centrarà en “Llenguatges metareals en la cultura catalana: art, cinema, folklore, literatura, història”. Entre els participants hi haurà reconeguts acadèmics italians així com representants de les diverses universitats de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, a més de ponents de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El congrés, multidisciplinari i de naturalesa comparatística, vol ser un moment de reflexió sobre la creació i l’expressió de diferents formes de metarealitat, des de l’Edat Mitjana fins avui. Entesa com l’espai d’intersecció entre conegut i desconegut, la metarealitat pren forma en aquesta oscil·lació entre misteri i coneixement: diversa i canviant segons l’època, l’estètica, els codis culturals, expressada a través de procediments creatius diferents, però sempre com a reflex de la tendència, més o menys conscient, que explica una realitat desestabilitzant i d’estranyament, que defuig o que es desitja revestir amb un significat diferent, per als objectius més diversos.

Entre les diferents taules rodones i xerrades previstes, n’hi haurà una dedicada a “El català i la catalanística a Itàlia”, moderada per Valentina Ripa, de la Universitat de Bari, i amb la participació de Patrizio Rigobon (Universitat Ca’Foscari de Venècia), Maria Carreras (Universitat de Catania), Nancy De Benedetto (Universitat de Bari), Anna Maria Compagna (Universitat de Nàpols, Federico II) i Giuseppe Grilli (Universitat de Roma 3).

També destaquen dues sessions d’homenatge a dos eminents especialistes recentment desapareguts: d’una banda al romanista Alberto Varvaro, a càrrec de Giuseppe Grilli i Anna Maria Compagna, i de l’altra a Joaquim Molas, a càrrec d’Enric Bou (Universitat Ca’Foscari de Venècia).

L’AISC va ser creada oficialment l’any 1978. És, per tant, l’associació de catalanística més antiga després de l’Anglo-Catalan Society, l’associació degana. Ja des del principi, va comptar entre els seus membres amb estudiosos de prestigi com ara el professor Giuseppe E. Sansone, el pare Miquel Batllori i els professors Giuseppe Tavani o Jordi Carbonell. Des de la seva fundació, ha realitzat 11 col·loquis internacionals d’estudis catalans (comptant el que se celebrarà ara a Torí) dels quals n’ha publicat els volums d’actes a més de molts altres volums amb estudis, antologies, traduccions, etcètera, que formen ja una extensa bibliografia.

Els catalanistes de l’AISC treballen des de fa temps per defensar la presència dels estudis catalans a les universitats italianes. Actualment hi ha onze universitats italianes que ofereixen estudis catalans en els seus plans d’estudi.

Barcelona, 14 de setembre de 2015

www.llull.cat

Twitter: @IRLlull

Facebook/irllull

Si voleu rebre el nostre butlletí mensual, cliqueu aquí

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (19)    No(0)

+
0 comentarios
Portada | Hemeroteca | Índice temático | Sitemap News | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
EURO MUNDO GLOBAL
C/ Piedras Vivas, 1 Bajo, 28692.Villafranca del Castillo, Madrid - España :: Tlf. 91 815 46 69 Contacto
EMGCibeles.net, Soluciones Web, Gestor de Contenidos, Especializados en medios de comunicación.EditMaker 7.8