www.euromundoglobal.com

LENGUAS COOFICIALES

Eth Conselh Generau d’Aran restaurarà es campanes deth campanau de Santa Maria de Vilamòs
Ampliar

Eth Conselh Generau d’Aran restaurarà es campanes deth campanau de Santa Maria de Vilamòs

  • Es dues campanes, datades en 1886 e 1841, auien de besonh ua intervencion urgenta pr’amor deth mau estat en qué se trapauen es sues joates e batalhs e sigueren transportades, a darrèrs deth mes passat, entà ua empresa especializada d’a on ei previst que tornen a principis d’aguesta tardor

miércoles 16 de agosto de 2023, 20:52h

16AGO23.- Es dies 27 e 28 de junhsèga s’amièren a tèrme es trabalhs entà despenjar es campanes granes deth campanau de Santa Maria de Vilamòs entà poder-les portar a restaurar e bastir naues joates e batalhs enes talhèrs d’ua empresa especializada, ua intervencion qu’ère fòrça necessària e qu’ei desvolopada peth Conselh Generau d’Aran damb finançament dera Deputacion de Lhèida, damb un còst de 17.304,21€.

Eth Conselh Generau d’Aran restaurarà es campanes deth campanau de Santa Maria de Vilamòs
Eth Conselh Generau d’Aran restaurarà es campanes deth campanau de Santa Maria de Vilamòs

Era campana grana, qu’a eth nòm de Santa Maria e ues dimensions d’1,05 m de diamètre maxim, ath torn d’1 mètre de nautada, e un pes d’apròp de 600 kg, siguec hèta en 1886 per un honedor de nòm Ballesteros, autor de d’autes campanes ena Val d’Aran. Ja hè fòrça temps qu’auie era joata e eth batalh en fòrça mau estat e, per aguesta rason, se trapaue immobilizada e assubjectida damb tirants.

Era auta campana, dedicada a Santa Barbara, damb 0,81 m de diamètre ena boca, 0,86 m de nautada e un pes aproximatiu de 350-400 kg, date de 1841 e siguec òbra d’Ignasi Jaqueti, un honedor de campanes que tanben trabalhèc en d’auti campanaus aranesi. Era campana tanben auie de besonh un renauiment e er assolidament dera joata e eth batalh.

Ath delà de hèr joates de sustentacion e batalhs naui, era intervencion en talhèr se completarà damb era neteja dera lordèra e der oxid acumulat enes bronzes e damb ua capa de proteccion. Ei previst qu’es campanes tornen tath sòn campanau a principis dera tardor.

Pr’amor des sues dimensions, pes e peth hèt d’èster a 20 mètres de nautada, s’aueren de baishar deth campanau damb ua grua.

---------------------

El Conselh Generau d’Aran restaurará las campanas del campanario de Santa María de Vilamòs

  • Las dos campanas, datadas de 1886 y 1841, necesitaban una intervención urgente por el mal estado en el que se encontraban sus yugos y badajos y fueron trasladadas, a finales del mes pasado, a los talleres de una empresa especializada de donde está previsto que vuelvan a principio de este otoño

16AGO23.- Los pasados 27 y 28 de julio, se llevaron a cabo los trabajos para descolgar las campanas grandes del campanario de Santa María de Vilamòs para poder llevarlas a restaurar y construir nuevos yugos y badajos en los talleres de una empresa especializada, una actuación que era muy necesaria y que se lleva a cabo desde el Conselh Generau d’Aran con la financiación de la Diputación de Lleida, con un coste de 17.304,21€.

La campana grande, que lleva el nombre de Santa María y unas dimensiones de 1,05 m de diámetro máximo, alrededor de 1 m de altura, y un peso de cerca de 600 kg, fue construida en 1886 por un fundidor llamado Ballesteros, autor de otras campanas en la Val d’Aran. Hace ya tiempo que tenía el yugo y el badajo en muy mal estado y, por ello, se encontraba inmovilizada.

La segunda campana, dedicada a Santa Barbara, con 0,81 m de diámetro en la boca, 0,86 m de altura y un peso aproximado de 350-400 kg, data de 1841 y fue obra de Ignasi Jaqueti, un fundidor de campanas que también trabajó en otros campanarios araneses. Esta campana también precisaba una renovación de yugo y badajo.

Además de crear yugos de sustentación y badajos nuevos, la actuación en taller se completará con la limpieza de la suciedad y del óxido acumulado en los bronces y brindando una capa de protección. Está previsto que las campanas vuelvan a su campanario a principios de este otoño.

Dado sus dimensiones, peso y el hecho de encontrarse a casi 20 metros de altura, se tuvieron que bajar del campanario con una grúa.

---------------------

El Conselh Generau d’Aran restaurarà les campanes del campanar de Santa Maria de Vilamòs

  • Les dues campanes, datades de 1886 i 1841, necessitaven una intervenció urgent pel mal estat en què es trobaven els seus jous i batalls i van ser traslladades, a finals del mes passat, als tallers d'una empresa especialitzada d'on està previst que tornin a principis d'aquesta tardor

16AGO23.- Els passats 27 i 28 de juliol, es van dur a terme els treballs per a despenjar les campanes grans del campanar de Santa Maria de Vilamòs per a poder portar-les a restaurar i construir nous jous i batalls als tallers d'una empresa especialitzada, una actuació que era molt necessària i que es duu a terme des del Conselh Generau d’Aran amb el finançament de la Diputació de Lleida, amb un cost de 17.304,21 €.

La campana gran, que porta el nom de Santa Maria i unes dimensions de 1,05 m de diàmetre màxim, al voltant d'1 m d'altura, i un pes de prop de 600 kg, va ser construïda el 1886 per un fonedor anomenat Ballesteros, autor d'altres campanes a la Val d'Aran. Fa ja temps que tenia el jou i el batall en molt mal estat i, per això, es trobava immobilitzada.

La segona campana, dedicada a Santa Barbara, amb 0,81 m de diàmetre en la boca, 0,86 m d'altura i un pes aproximat de 350-400 kg, data de 1841 i va ser obra d'Ignasi Jaqueti, un fonedor de campanes que també va treballar en altres campanars aranesos. Aquesta campana també precisava una renovació de jou i batall.

A més de crear jous de sustentació i batalls nous, l'actuació al taller es completarà amb la neteja de la brutícia i de l'òxid acumulat als bronzes i brindant una capa de protecció. Està previst que les campanes tornin al seu campanar a principis d'aquesta tardor.Donat les seves dimensions, pes i el fet de trobar-se a gairebé 20 metres d'altura, es van haver de baixar del campanar amb una grua.

(Enviado por José Antonio Sierra)

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios
Portada | Hemeroteca | Índice temático | Sitemap News | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
EURO MUNDO GLOBAL
C/ Piedras Vivas, 1 Bajo, 28692.Villafranca del Castillo, Madrid - España :: Tlf. 91 815 46 69 Contacto
EMGCibeles.net, Soluciones Web, Gestor de Contenidos, Especializados en medios de comunicación.EditMaker 7.8