www.euromundoglobal.com

Instituto Cervantes Belgrado

Izložba Grafika. 30 Mladih Umetnika Španije Kolektivna Izložba “Urban Art” Umetnika

Izložba Grafika. 30 Mladih Umetnika Španije Kolektivna Izložba “Urban Art” Umetnika

Institut Servantes predstavlja izložbu “Grafika. 30 mladih umetnika Španije”.

miércoles 22 de octubre de 2014, 11:21h

Izložba će svečano biti otvorena 3. aprila u 19.30h u Mikser Housu-u (Karađorđeva 46).

Izložba je odličan vodič kroz savremenu špansku umetničku scenu i omogućava upoznavanje najvažnijih predstavnika street art umetnosti u Španiji. Izložba obuhvata grafite, slike, fotografije, predmete i video projekcije mladih umetnika rođenih 70-tih i 80-tih godina u Španiji.

Izložba, koja će biti predstavljena na dve lokacije, u Institutu Servantes i Mikser House-u, biće otvorena do 7. maja. Izložbu će pratiti i umetničke radionice. Ulaz slobodan.

Izložba “Grafika. 30 mladih umetnika Španije” je izložba koja obuhvata pedesetak radova na papiru, grafite, slike, fotografije, predmete i video projekcije mladih, vizuelnih umetnika i kreativaca rođenih između 70-tih i 80-tih godina. Iako se bave različitim disciplinama zajednička im je scena: grad koji im nije samo inspiracija već i medij za predstavljanje njihovih dela. Zajednički im je i stav “Uzmi stvar u svoje ruke!” Oni nisu čekali da osvoje galerije i umetničke institucije, oni su svoju publiku osvajali sami. Kasnije su galerije, umetničke institucije, pa čak i multinacionalne kompanije, uvek u lovu na najnovije tendecije, tražile njih – kako navodi kustos izložbe Mario Pareha.

Danas ovi umetnici predstavljaju značajnu špansku umetničku scenu. Njihova dela prešla su sa zidova i na druge podloge (majice, omote, skejtbordove…).

Izraz “urban art” obuhvata umetnike koji potiču iz sveta grafita i koji su se odvažili da svoje radove izlože na ulici, javno i besplatno.

Izložba je do sada predstavljena u Madridu (Španija), Amanu (Jordan), Bejrutu (Liban), Sofiji (Bugarska) i Alžiru (Alžir), a nakon Beograda nastavlja svoju svetsku turneju. Više od 28.000 posetilaca je dovoljna preporuka za Beograđane da pogledaju umetnost sa zidova španskih gradova.

Izložbu će otvoriti kustos izložbe Mario Martin Pareha, direktor Instituta Servantes g-din Antonio Lasaro Gosalo, Ambasador Španije g-din Arturo Laklaustra Beltran i gradski vecnik za kulturu Vesna Marjanovic.

Kustos izložbe je na raspolaganju za intervjue u ponedeljak i utorak (2. i 3. aprila)

U prilogu Vam šaljemo dodatni materijal i fotografije koje možete da koristite.  Za vise fotografija i u vecoj rezoluciji mozete da nam se obratite.

 

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (19)    No(0)

+
0 comentarios
Portada | Hemeroteca | Índice temático | Sitemap News | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
EURO MUNDO GLOBAL
C/ Piedras Vivas, 1 Bajo, 28692.Villafranca del Castillo, Madrid - España :: Tlf. 91 815 46 69 Contacto
EMGCibeles.net, Soluciones Web, Gestor de Contenidos, Especializados en medios de comunicación.EditMaker 7.8