www.euromundoglobal.com

S’inaugura l’exposició “Terry O’neill. El rostre de les llegendes” retrospectiva del fotògraf britànic, en el marc de la mostra de cinema llatinoamericà de Catalunya

Foto: Oriol Cárceles
Foto: Oriol Cárceles
jueves 24 de marzo de 2016, 23:29h

25MAR-16.- Del 23 de març al 24 d’abril es podrà visitar a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida l’exposició “TERRY O’NEILL. El rostre de les llegendes”, una producció de Fundación Telefónica sobre la retrospectiva del fotògraf britànic, en el marc de la 22a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. Organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida. Aquesta exposició ha estat possible gràcies a Fundación Telefónica i a la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida). Aquesta exposició ha itinerat per diverses ciutats de l’estat com Madrid, Zamora, Murcia, Girona, Huelva, San Sebastián i Pozuelo de Alarcón.

La Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida ha acollit la presentació de l’exposició “TERRY O’NEILL. El rostre de les llegendes”, que es podrà visitar del 23 de març al 24 d’abril en el marc de La Mostra i que ha comptat amb la presència de: l’Il·lma Rosa Pujol, vicepresidenta de l’IEI; el Director de Fundación Telefónica Catalunya, Joan Cruz i el President del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia.

L'exposició, comisariada per Cristina Carrillo de Albornoz, conté algunes de les fotografíes més cèlebres de Terry O'Neill, que ha centrat la seva carrera en el retrat, documentant així els moments més intimistes i naturals dels grans mites del cinema dels últims 60 anys, els grups de pop i rock que van marcar tendència musical en els 60 i 70 i les figures de la moda, sobretot, dels 90.

L'estil natural i inconfusible d' O'Neill neix de la conjunció de dos factors: l'ús de la càmera de 35 mm. Molt més lleugera i còmoda de manejar que les habituals de l'època, i l'accés excepcional als fotografiats, amb els quals passava dies sencers com si fos un d'ells: "tots els fotògrafs feien servir encara les aparatoses càmeres amb grans planxes. Jo anava amb la meva petita càmera de 35 mm que molt pocs coneixien i que havia comprat a Fleet Street. Aquesta càmera, que em permetia fer les fotos de manera més espontània, discreta i directa, va ser com una porta de benvinguda a la fama".

Segons O'Neill, hi ha tres regles imprescindibles per ser un gran fotògraf: ser el més invisible possible, tenir una gran paciència i saber combinar una gran discreció amb unes grans dots de relacions públiques.

Del Londres del swinging als astres de Hollywood

El Londres del swinging de la década delsanys 60, en plena efervescència cultural i social, va ser documentat i viscut per diversos fotògrafs de l'època, entre elsquals es trobava Terry O'Neill al costat de Terence Donovan o David Bailey. L’any 1963 va realitzar la primera fotografía dels Beatles per al diari Daily Sketch al pati del darrere dels estudis d'Abbey Road, on el grup gravava el seu primer disc, Please, please. A més de ser la primera fotografía dels Beatles que es publicava en premsa, també va ser la primera vegada que un grup apareixia a la portada d'un diari britànic. El tiratge es va esgotar. A aquesta fotografia, li van succeir moltes altres de grups musicals de l'època que començaven a desenganxar com els Rolling Stones, David Bowie o Elton John o supermodels com Jean Shrimpton o Twiggy, estrelles femenines que posseïen "una personalitat i carisma excepcionals", segons O 'Neill.

Quan O'Neill tenia vintanys, va decidir anar a Hollywood a retratar les grans estrelles. Amb l'ajuda dels seus amics Michael Caine i Richard Burton, O'Neill es va introduir al món del cinema i va retratar Clint Eastwood, Paul Newman, Groucho Marx, Ava Gardner, Steve McQueen ia la qual va ser la seva dona, l'actriu Faye Dunaway. Els astres de la gran pantalla van ser recollits per la mirada d'O'Neill i van formar part fins i tot del seu cercle personal. Però el més retratat al llarg de la seva trajectòria artística va ser el cantant Frank Sinatra, a qui va fotografiar durant 30 anys, des de la seva primera trobada a Miami, durant el rodatge de La dona de ciment (Lady in Cement, 1968).

Terry O'Neill

Terry O'Neill (Londres, 1938) va començar la seva carrera al departament de fotografia de British Airways a l'aeroport de Heathrow a Londres, on retratava als viatgers que arribaven al país. El 1959 va començar a treballar per al diari Daily Sketch a Fleet Street i el seu primer encàrrec fotogràfic va ser Lawrence Olivier.

A partir d'aquí, va retratar els inicis de les grans bandes de pop i rock dels 60 a Anglaterra. Després va iniciar a Hollywood una carrera com a fotògraf professional que li va permetre apropar-se als grans del cinema i retratar-amb un estil que l'ha caracteritzat al llarg de la seva trajectòria.

Terry ha estat guardonat amb la medalla de The Royal Society 's Centenary el 2011 "en reconeixement a la seva important contribució a l'art de la fotografia". El fotògraf ha produït portades per a mitjans com Time, Stern, Paris Match, The Sunday Times Magazine, Vanity Fair i moltes altres publicacions al llarg de les sis dècades de trajectòria professional, a més d'haver creat pòsters per al cinema i portades d'àlbums que s'han convertit en icones.

En l'actualitat, el seu treball s'exhibeix en galeries nacionals i col·leccions privades de tot el món i promou els premis internacionals de fotoperiodisme que porten el seu nom.

Exposició“TERRY O’NEILL. El rostro de las leyendas”

Del 23 de març al 24 d’abril

Lloc: Sala Montsuar, Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Plaça Catedral s/n. Lleida

Entrada lliure

Del 23 de marzo al 24 de abril, el Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida, acogerá la exposición “TERRY O’NEILL. El rostro de las leyendas”, una producción de Fundación Telefónica sobre la retrospectiva del fotógrafo británico, en el marco de la 22ª Mostra de Cine Latinoamericano de Cataluña. Organizada por el Ajuntament de Lleida y el Centro Latinoamericano de Lleida. Esta exposición ha sido posible gracias a Fundación Telefónica, que ha itinerado por diversas ciudades españolas como Madrid, Zamora, Murcia, Girona, Huelva, San Sebastián y Pozuelo de Alarcón, y a la colaboración del Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida).

La Sala Montsuar del Institut de Estudis Ilerdencs de Lleida ha acogido la presentación de la exposición “TERRY O’NEILL. El rostro de las leyendas”, que se podrá visitar del 23 de marzo al 24 de abril en el marco de La Mostra y que ha contado con la presencia de: la Ilma Rosa Pujol, vicepresidenta del IEI; el Director de Fundación Telefónica Catalunya, Joan Cruz y el Presidente del Centro Latinoamericano de Lleida, Osvaldo Francia.

La exposición, comisariada por Cristina Carrillo de Albornoz, contiene algunas de las fotografías más célebres de Terry O’Neill, quien ha centrado su carrera en el retrato, documentando así los momentos más intimistas y naturales de los grandes mitos del cine de los últimos 60 años, los grupos de pop y rock que marcaron tendencia musical en los 60 y 70 y las figuras de la moda, sobre todo, de los 90.

El estilo natural e inconfundible de O’Neill nace de la conjunción de dos factores: el uso de la cámara de 35 mm., mucho más ligera y cómoda de manejar que las habituales de la época, y el acceso excepcional a los fotografiados, con los que pasaba días enteros como si fuera uno de ellos: “todos los fotógrafos utilizaban aún las aparatosas cámaras con grandes planchas. “Yo iba con mi pequeña cámara de 35 mm. que muy pocos conocían y que había comprado en Fleet Street. Esa cámara, que me permitía tomar las fotos de manera más espontánea, discreta y directa, fue como una puerta de bienvenida a la fama”.

Según O’Neill, hay tres reglas imprescindibles para ser un gran fotógrafo: ser lo más invisible posible, tener una gran paciencia y saber combinar una gran discreción con unas grandes dotes de relaciones públicas.

Del Londres del swinging a los astros de Hollywood

El Londres del swingingde la década de los años 60, en plena efervescencia cultural y social, fue documentado y vivido por varios fotógrafos de la época, entre los que se encontraba Terry O’Neill junto a Terence Donovan o David Bailey. En 1963 realizó la primera fotografía de los Beatles para el periódico Daily Sketchen el patio trasero de los estudios de Abbey Road, donde el grupo grababa su primer disco, Please, please. Además de ser la primera fotografía de los Beatles que se publicaba en prensa, también fue la primera vez que un grupo aparecía en la portada de un periódico británico. La tirada se agotó. A esta fotografía, le sucedieron muchas otras de grupos musicales de la época que empezaban a despegar como los Rolling Stones, David Bowie o Elton John o supermodelos como Jean Shrimpton o Twiggy, estrellas femeninas que poseían “una personalidad y carisma excepcionales”, según O’Neill.

Cuando O’Neill tenía veintiséis años, decidió ir a Hollywood a retratar a las grandes estrellas. Con la ayuda de sus amigos Michael Caine y Richard Burton, O’Neill se introdujo en el mundo del cine y retrató a Clint Eastwood, Paul Newman, Groucho Marx, Ava Gardner, Steve McQueen y a la que fue su mujer, la actriz FayeDunaway. Los astros de la gran pantalla fueron recogidos por la mirada de O’Neill y formaron parte incluso de su círculo personal. Pero el más retratado a lo largo de su trayectoria artística fue el cantante Frank Sinatra, a quien fotografió durante 30 años, desde su primer encuentro en Miami, durante el rodaje de La mujer de cemento (Lady in Cement, 1968).

Terry O’Neill

Terry O’Neill (Londres, 1938) comenzó su carrera en el departamento de fotografía de British Airways en el aeropuerto de Heathrow en Londres, donde retrataba a los viajeros que llegaban al país. En 1959 empezó a trabajar para el periódico Daily Sketch en Fleet Street y su primer encargo fotográfico fue Lawrence Olivier.

A partir de ahí, retrató los inicios de las grandes bandas de pop y rock de los 60 en Inglaterra. Después inició en Hollywood una carrera como fotógrafo profesional que le permitió acercarse a los grandes del cine y retratarles con un estilo que le ha caracterizado a lo largo de su trayectoria.

Terry ha sido galardonado con la medalla de The Royal Society's Centenary en 2011 "en reconocimiento a su importante contribución al arte de la fotografía". El fotógrafo ha producido portadas para medios como Time, Stern, Paris Match, TheSunday Times Magazine, VanityFairy muchas otras publicaciones a lo largo de las seis décadas de trayectoria profesional, además de haber creado póster para el cine y portadas de álbumes que se han convertido en iconos.

En la actualidad, su trabajo se exhibe en galerías nacionales y colecciones privadas de todo el mundo y promueve los premios internacionales de fotoperiodismo que llevan su nombre.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (19)    No(0)

+
0 comentarios
Portada | Hemeroteca | Índice temático | Sitemap News | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
EURO MUNDO GLOBAL
C/ Piedras Vivas, 1 Bajo, 28692.Villafranca del Castillo, Madrid - España :: Tlf. 91 815 46 69 Contacto
EMGCibeles.net, Soluciones Web, Gestor de Contenidos, Especializados en medios de comunicación.EditMaker 7.8